Veelgestelde vragen

Bekijk alle informatie

Infrasol heeft een aantal veelgestelde vragen over infrarood op een rij gezet met informatie over IR-cabines van Infrasol.nl. Aan de hand van 11 vragen vind u de antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 1. Wat is infrarood precies?
 2. Wat doet infraroodstraling met je lichaam?
 3. Is infraroodstraling gevaarlijk?
 4. Welke aandoeningen zijn met infraroodstraling te behandelen?
 5. Waarom wordt vooral cederhout binnenin een cabine gebruikt?
 6. Wat heeft lichttherapie voor nut?
 7. Wat heb ik aan muziektherapie?
 8. Wat is het verschil tussen korte, midden en lange golf infraroodstralers?
 9. Hoe duur is een infrarood-cabine wat betreft stroomgebruik?
 10. Zijn er aparte bouwkundige aanpassingen in het huis nodig?
 11. Hoeveel personen kunnen tegelijk in een infrarood cabine?

1. Wat is infrarood precies?
In het zonlicht bevinden zich elektromagnetische golven en infraroodstraling. Het infraroodgedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,78 µm tot 1000µm. Mensen en dieren ervaren deze straling als warmte straling. We onderscheiden drie soorten straling in onderstaand deel van het spectrum: ultraviolet, het zichtbare licht en infrarood. Ultra violet en infrarood zijn voor het menselijk oog niet waarneembaar.

Elk van de drie soorten straling hebben een eigen golflengte. Dit wordt uitgedrukt in micrometer (µm). Binnen het infrarood gedeelte van het spectrum is er nog onderscheid in:

 • Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm
 • Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm
 • Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm

Er zijn infrarood cabines die gebruik maken van stralers uit het midden-en lange golfbereik en cabines die gebruik maken van het korte golfbereik. Beide toepassingen hebben een verschillende uitwerking op de huid.

2. Wat doet infraroodstraling met je lichaam?
Zonder de huid te verhitten dringt de infrarood straling door in de bovenste huidlaag. Dieptewarmte ontstaat daardoor, die wordt geabsorbeerd door uw lichaam. Ook neemt de bloedcirculatie toe, waardoor huid beter doorbloedt. De bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen de diepte warmte op, zullen wijder worden en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfesysteem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat. Vergelijkbaar als warming up, waardoor sportblessures voorkomen worden.

De sloommakende hitte in een klassieke sauna is in een infrarood cabine afwezig. Als u een cederhouten binnenuitvoering kiest, dan beleeft u toch het saunagevoel, zonder de grote hitte die in een gewone sauna bestaat. Allerlei plezierige activiteiten die u met tweeën of met meer kunt ondernemen, zijn mogelijk in een infrarood-cabine.

3. Is infraroodstraling gevaarlijk?
Infrarood is volkomen ongevaarlijk. De UV-straling die in de zon zit, komt in het spectrum van de infraroodlampen niet voor.

4. Welke aandoeningen zijn met infraroodstraling te behandelen?
Wie last heeft van cellulitis (vet- en vochtopeenhoping in het lichaam), reumatische klachten, de ziekte van Bechterew (ontstekingsziekte van de wervelkolom, vooral voorkomend bij jonge mannen) vaart wel bij een infrarood cabine. Als gevolg van de dieptewarmte, veroorzaakt door de infraroodstraling lost een deel van het vet en het water onder de huid op. Het gevolg is dat uw huid strakker aanvoelt na een kuur in de infrarood cabine. Ook patiënten die lijden aan psoriasis (huidziekte) hebben veel baat bij een infrarood-cabine.

Mensen met spierpijn, gewrichtsklachten en artritis hebben veel voordeel van infraroodstraling. De warmte is weldadig en doorbloeding van spierweefsel heeft een aangenaam effect op de gebruiker van de infrarood cabine.

5. Waarom wordt vooral cederhout binnenin een cabine gebruikt?
Cederhout of cedrus atlantica / juniperus virginiana.

Het eerste cederhout (Cedrus Libani) kwam uit Libanon. In Egypte gebruikten de lijkdienaren van hoog geplaatsen de aromatische olie voor het mummificeren. Het hout diende voor lijkkisten. De ingrediënten gebruikten de oude Egyptenaren voor geneesmiddelen, schoonheidsbehandelingen en parfums.

Het cederhout bevat aromatische oliën die slijmoplossend en antiseptisch zijn. Verder scheurt of krimpt cederhout niet en het is duurzaam (een leven lang). Als bijzondere eigenschap van cederhout geldt dat het infraroodlicht reflecteert, dus niet heet wordt. Cederhout is bacterie- en schimmeldodend. Het hout vindt ook toepassing in de meubelindustrie. Met name in kledingkasten is cederhout veelgebruikt, omdat motten en andere insecten door de geur worden verjaagd.

6. Wat heeft lichttherapie voor nut?
Kleurentherapie is een extra toevoeging aan een infrarood cabine om met verschillende kleurvibraties te kunnen werken. Deze kleurvibraties beïnvloeden uw gestel. Dankzij 5 halogeenlampen van 40 Watt haalt u de Oosterse geneeswijze in huis. U kunt de gekleurde lampen afzonderlijk instellen. Natuurlijk is het ook mogelijk de normale witte lamp aan te doen om een boek, tijdschrift of krant te lezen. De werking van de verschillende kleuren licht:

Wit licht U kunt een boek, krant of tijdschrift lezen.
Geel licht Verzacht hoofdpijn, helpt tegen cara-klachten.
Groen licht Helpt tegen ontstekingen, koort, maag-,darm-,blaasklachten.
Rood licht Werkt heilzaam tegen spierpijn, bij spanning.
Blauw licht Verhelpt chronische aandoeningen en verstoppingen.

Het gebruik van licht als middel om het algemeen welbehagen te bevorderen, staat wetenschappelijk vast. Winterdepressies (Seasonal Affective Disorder), slaapstoornissen, jet- lags, kunnen met behulp van licht effectief worden bestreden. Uit onderzoek van Thomson et. uit (1988) blijken er seizoenafhankelijke schommelingen in de psychische gesteldheid bij patiënten met een seizoen- afhankelijke depressie (SAD), bij bipolaire depressies (bipolair) en bij gezonde proefpersonen te zijn.

7. Wat heb ik aan muziektherapie?
Muziektherapie heeft in Nederland en daarbuiten de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Sommige onderzoekers hebben de mening dat muziektherapie de muzikale expressie stimuleert en daardoor therapeutisch is. Andere wetenschappers verbinden muziektherapie weer met gerenommeerde psychotherapie. Hoe het ook zij: muziek ervaren veel mensen als weldadig en ontspannend. Het roept een positief gevoel op.

Met de optionele radio met aansluiting voor CD/MP3-speler haalt u uw eigen muziekkeuze in de cabine. Ook kunt u gebruik maken van cd’s met rustgevende natuurgeluiden, klassieke of instrumentale muziek. De optionele radio met aansluiting voor CD/MP3 is uitgerust met een digitaal uurwerk. Ook kunt u een wekkeralarm instellen als u aan het einde van de infraroodkuur gewaarschuwd wilt worden.

8. Wat is het verschil tussen korte, midden en lange golf infraroodstralers
Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven.

 • IR-A = Korte golf
 • IR-B = Midden golf
 • IR-C = Lange golf

A-straling: Kortgolvig: De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling (dieptewarmte) dringt in het goed doorbloede bereik van de huid, de warmte verdeelt zich over de bloedvaten en reeds na korte tijd voelt men de aangename weldadige werking van de dieptewarmte. Doordat het lichaam en niet de cabine wordt verwarmd gaat u transpireren en is het daarom niet nodig om een hoge cabinetemperatuur te realiseren. U kunt zelfs de deur gewoon open laten. Het is de straling die voor de heilzame werking zorgt. Zodra u de cabine inschakelt, ondervindt u vrijwel direct de werking van deze kortgolvige straling, hierdoor is het niet nodig de cabine voor te verwarmen. Deze straling werk verlichtend op reumatische en spierpijnen, en dringt diep in de huid door tot 4 mm.

B-straling: Middengolvig: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.

C-Straling: Langgolvig: Deze infraroodstraling wordt puur en alleen gebruikt voor verwarming en dringt dus niet het lichaam binnen. De langgolvige infraroodcabine dient eerst 10 minuten te worden voorverwarmd, en deze stralers dienen hoofdzakelijk als verwarming voor de cabine, door de hoge temperatuur in de cabine, daalt de luchtvochtigheid. De cabinedeur moet dan natuurlijk wel gesloten zijn, anders verliest de cabine zijn werking. Hoe droger de lucht hoe beter uw lichaam een hogere omgevingstemperatuur verdraagt. Met het transpiratievocht verdwijnen schadelijke stoffen uit het lichaam. Het natuurlijke evenwicht herstelt zich. Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte. Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag.

Door deze langgolvige straling bereikt men het meeste gewichtsverlies (afvallen) doordat die het warmst is, en er daardoor de meeste afvalstoffen via de huid worden uitgescheiden. De langgolvige cabine is o.a. ook geschikt voor sporters, voor het sporten bevordert de IR warmte de bloedsomloop, de soepelheid van de pezen, banden en spieren. Na het sporten leidt de IR warmte tot een betere en snellere regeneratie of gewoon tot de totale ontspanning.

9. Hoe duur is een infraroodcabine wat betreft stroomverbruik?
Het energieverbruik van een infrarood cabine hangt af van het model infrarood-cabine dat u gebruikt. In de IR-compact, model zitten 5 magnesiumoxidestralers met een totaal verbruik van 2200 Watt. Omgerekend komt u bij gebruik uit op € 0,35 goed voor een saunagang.

In bijv. de IR-cabines model 130 maken Alpha Industries en Infrasol gebruik van zogenaamde aluminiumreflectoren. Het effect daarvan is dat 7 magnesiumoxidestralers, met een totaal vermogen van 3225 Watt op een energiegebruik van max. € 0,50 per uur uitkomen. Het totaalconcept van onze IR-cabine’s is gericht op duurzaamheid, stekkerklaar, gewone netspanning, dus 220 Volt. Een efficiënte aanschaf,en nu voor iedereen toegankelijk.

10.  Zijn er aparte bouwkundige aanpassingen in het huis nodig?
Aparte bouwkundige aanpassingen zijn niet noodzakelijk. U kunt kiezen uit een hoekmodel of een recht model, afhankelijk van de ruimte waarin u uw cabine wilt plaatsen. Ook een combi met zowel infrarood als een traditionele oven is mogelijk.

11. Hoeveel personen kunnen tegelijk in een infraroodcabine?
Neem vrijblijvend contact met ons op om te bepalen welk model het beste bij uw situatie past.

  wpChatIcon